Hoofdpodium - zondag

In samenwerking met Where we’ve Met

De presentatie is zondag in handen van Jarle Lourens - ook wel bekend als woordkunstenaar Charlie Dichter en uit de aftermovie van 2018 . Hij is spreker, trainer, pionier én raadslid in de gemeente Schiedam en wil altijd mensen bewegen om het beste uit zichzelf en hun omgeving te halen. "Er is niets mooier dan iemand te zien shinen. En als ik daar een rol in kan spelen, ben ik een gelukkig mens."

Tw/ce

Dat tw/ce bestaat uit twee zussen (Jule en Marlijn) valt bijna niet te missen. Ze lijken niet alleen op elkaar qua uiterlijk, ook hun stemmen zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. Het duo uit Rotterdam opent de zondag met hun dromerige luisterliedjes op piano en gitaar. Hun inspiratie komt uit het werk van Lykke Li, Florence + the Machine, First Aid Kit en London Grammar.

Beryl Anne

Spannende melodische pop. Muziek waarop je wilt dansen, naar blijft luisteren, weg kan dromen maar met teksten die je wakker schudden. Haar grote liefde voor (electro) pop, de 80’s en folk, hoor je terug in de muziek van de Rotterdamse Beryl Anne. Verwacht de sfeer van Fleet Foxes, met de energie van Little Dragon. Lagen van melodische synths, mystieke gitaren, sterke ritmes en de heldere meerstemmige zang vullen deze zomerse zondagmiddag de Plantage.


Bastian Steven

In zijn koffer heeft Bastian Steven 18 kersverse popliedjes met een stevige basis van soul, om Proef! de Plantage mee te verrassen. Hij brengt dit jaar namelijk maar liefst 3 EP’s uit voor zijn solo-debuut! Qua sound wordt Bastian Steven vergeleken met niemand minder dan Donny Hathaway, Marvin Gaye, John Mayer en Gavin Degraw. Waar hij dat vandaan haalt? Van 2010 tot 2015 was Bastian de leadzanger van de new-vintage-soul band ‘Dear Mr Man’. Na twee albums, support act van ‘KANE’ en ‘De Dijk’ plus een tv-commercial van Hooghoudt Jenever, vond hij het tijd voor een soloproject!

Yasgur

Vier jonge honden met een passie voor oude muziek, dat is Yasgur. Bij hen staat popmuziek uit de jaren ‘60 en ‘70 centraal en dat spat er van alle kanten af. Begrijp je ook meteen waarom hun band vernoemd is naar de landeigenaar van Woodstock. Hun openhartige songs doen je denken aan Crosby, Stills, Nash& Young, Jackson Browne en The Beatles. Op zondagavond weet je weer helemaal waarom deze muziek de tand des tijds doorstaat.

Kita Menari

Kita Menari betekent ‘we dance’ in het Maleisisch, en dat is dan ook het motto waarmee leadzanger Micha de songs maakt. Hun levendige sound met de elektronische tintjes van MGMT en de energie van de Parijse dance pop iconen van Phoenix, krijgt werkelijk iedereen los. Debuutsingle Young Lovers kwam dan ook in de top 5 van Spotify’s Viral Charts in Nederland en de UK. Je herkent de vijfkoppige band waarschijnlijk al van 3FM, De Wereld Draait Door of van Eurosonic Noorderslag. Als zij de Proef! de Plantage niet met een groot feest af kunnen sluiten, weten we het ook niet meer!

Adnan Alaoda

Als beroemd schrijver en dichter in de Arabische wereld, moest Adnan Alaoda Syrië ontvluchten vanwege het geweld. Het Verhalenhuis Belvédère te Rotterdam, dat een gastenverblijf heeft voor voor (bedreigde) schrijvers uit het buitenland, verwelkomde hem. Adnan werd de eerste auteur die er in 2017/2018 samen met zijn familie een jaar heeft gewoond. Hij organiseert nu culturele evenementen om Nederlanders en Syriërs elkaar te laten ontmoeten, om elkaars cultuur te leren kennen, met poëzie, kunst, muziek en theater. Op Proef! de Plantage draagt hij in het Arabisch voor, samen met een vertaler.

Vrouwkje Tuinman

Met vier romans en vijf dichtbundels heeft dichter Vrouwkje Tuinman (1974), haar sporen wel verdiend. Ze treedt regelmatig op tijdens festivals en literaire avonden in binnen- en buitenland en haar werk werd vertaald in het Duits en Engels. In september 2019 komt haar bundel Lijfrente uit, op Proef! de Plantage geeft ze hier misschien al wel een voorproefje van. Of misschien verrast ze het publiek wel met een greep uit theaterseizoen 2017/18, toen ze samen Hans Dorrestijn en Ingmar Heytze door heel Nederland tourde met de voorstelling ‘Neurosen en andere hobby's’…

Ingmar Heytze

Ook Ingmar Heytze (1970) is landelijk bekend dichter en en performer. Je vindt hem dan ook geregeld aan tafel in diverse programma's op Radio 1 als dichter en cultureel commentator. Ook is hij een van de drijvende krachten achter de Nacht van de Poëzie (sinds 2010). In 2009-2011 was Heytze de eerste en tot nu toe enige officiële stadsdichter van Utrecht. Hij ontving prijzen voor zijn gehele oeuvre uit 1985-2015 dat ook gebundeld werd in ‘Voor de liefste onbekende’. Eind 2018 verscheen zijn nieuwste bundel ‘Ik wilde je iets moois vertellen’, waaruit hij op Proef! de Plantage zeker iets ten gehore zal brengen.


Barguijs

De Barguijs - Ivan Words en Takkie- werpen licht op topics met een twist van zelfspot. Het is een cocktail met een recept van: 3oz. energie, 2oz. decibel, een barlepel tabasco, een pipetdruppeltje nostalgie en wat Ijskoude klontjes ervaring. Dit wordt gegarneerd met afgemeten timing en samenspel, geroerd en gemengd tot gevoelens. En: geserveerd in een glas gemaakt van broederschap. Met een kruidig pittige afdronk. Ooit aangeraden als aperitief, maar komt het best tot zijn recht bij een hoofdgerecht. Er wordt hard gewerkt aan een theatervoorstelling; we kunnen niet wachten!

Rene Oskam

Sinds Rene Oskam in 2013 zijn gedichten online plaatste is het ‘een beetje uit de hand gelopen’. Een maand na het uitkomen van zijn eerste bundel in 2016, werd hij fulltime dichter. Op Proef! de Plantage speelt hij “Kleine Dingen”, een semi-fictief autobiografische voorstelling over werk, liefde, burn-outs, de verschillen tussen mannen- en vrouwenvriendschappen en honden in een identiteitscrisis. Je weet dan ook gelijk hoe René zijn jeugdliefde per ongeluk heeft vermoord, dat hij soms ongemakkelijk wordt van zwangere vrouwen en waarom het volgens hem prettig is om een kat te zijn. Maar de echte kers op de taart is natuurlijk: de enige echte telepathische gedichtenshow. Reken maar dat René de onbetwiste waarheid over onze behoeftes en motieven op tafel krijgt.

Mooi Weer Op Straat

Waar een DJ zijn platen mixt met een mengtafel, mixt MWOS een muzikale cocktail met hun instrumenten. Meerstemmige vocalen, sexy sax-solo’s en de nostalgische klank van accordeon, ondersteund door de ritmische motor van gitaar en cajon. Aah, dát is Mooi Weer Op Straat! Boordevol energie, enthousiasme en instrumentale uitdagingen. Ze begonnen op straat te spelen tijdens een vakantie in Spanje. Momenteel trekken de heren als professioneel tentafbrekers door het land. Ze speelden op de straten van Parijs, Toulouse, San Sebastian en Madrid, de Neude, alle – ja alle – zalen van Tivoli Vredenburg Oerol en de verjaardag van Antonio Kuijper. Gelukkig zijn ze de afsluiter op het Kleinkunstpodium, want we garanderen niet dat ze het heel laten!