Hoofdpodium - zaterdag

In samenwerking met Where we've Met .

Het zaterdagprogramma wordt gepresenteerd door Lisa Heinsohn. Lisa, 27 jaar en opgegroeid in de wereld der woordkunst, zette in 2014 voor het eerst voet op het podium met eigen proza en spoken word. "This is it!" dacht ze, pauzeerde haar studie en stortte zich op schrijven, optreden en organiseren van kunstpodia met Stichting SpraakuhlooS. Ze ging tóch ook die opleiding afronden, maar nu het afstuderen nadert nemen de woordkunstkriebels het al over.

Liza Weald

Dromerige melodieen, diepgaande teksten en een práchtige stem. Liza Weald is een songwriter, studerende aan het conservatorium van Rotterdam. Ze schrijft psychedelische folksongs met invloeden van Ben Howard, Fink & Elliot Smith. Haar debuut-EP “Midsland” is op spotify te beluisteren onder de naam Autumn Dream. Maar natuurlijk eerst: vroeg op de zaterdagmiddag, al wegdromend in de Plantage!


(Het hiervoor aangekondigde optreden van Moonday is helaas gecanceld wegens ziekte. )

Convoi Exceptional

Deze jongens, met hun roots aan de Plantage, weten wel hoe ze een kolkende mensenmassa moeten creëren. Dampende, energieke improvisatieklanken en pompende beats. Vurig en soms juist even een klein moment van bezinning. Rock en Roll in har(d)t en nieren. Ruben Bolsius, Dick Ronteltap, Job den Dulk en Jesse den Dulk hebben sinds 2006 op vele podia gespeeld zoals Paradiso, Lowlands, Oerol en Pinkpop. Maar tijdens Proef! de Plantage zijn ze natuurlijk op hun best, op hun homeground!

Dragonfruit

Dragonfruit is de love child van moderne soul en sample-heavy hiphop, met invloeden van Flying Lotus, J Dilla, Mahalia en Jorja Smith. Maak je op voor een rit vol heerlijke beats met zwoele vocalen en synths. Met twee singles in het vooruitzicht en een zomer vol optredens zijn ze klaar om de dragon los te laten.

Starfish

Met hun zonnige mix van ska, punk en reggae brengen de vier gasten van Starfish een portie zon, zee en strand naar de Plantage. Ze komen dan ook uit de kuststreken van Noord-Holland. Op hun slippers en met het zout in hun haren, maken ze er een explosief feestje van op het podium. Hun inspiratie komt van ska- en punklegends als Reel Big Fish, Less Than Jake en Jaya the Cat, maar ook naar Bob Marley, Red Hot Chili Peppers en Arctic Monkeys luisteren ze maar al te graag.

Ntjam Rosie

Het laatste album Breaking Cycles van de in Kameroen geboren Ntjam Rosie (1983) ontving louter lovende kritieken in alle grote dagbladen en muziektijdschriften. Het Engelse Soulandjazz.com riep het album uit tot Soul Album of the week en het eveneens Engelse Echoes Magazine verkoos het tot Beste Soul Album van 2017! Momenteel werkt Ntjam Rosie met een gloednieuw productieteam aan haar zesde studio album dat oktober 2019 zal verschijnen. Ze speelde op talloze Nederlandse podia en jazzfestivals - waaronder het North Sea Jazz Festival - en trad op in inmiddels meer dan 20 landen. Diverse malen was zij te gast bij DWDD, Vrije geluiden en andere bekende radio- en Tv-programma’s. Op Proef! de Plantage zie je haar in een bijzonder kwartet met sax, gitaar en percussie.

Jon Tarifa

Als klein jochie in Albanië wilde Jon Tarifa maar één ding: profvoetballer worden. Gelukkig voor ons had hij ook nog een plan B: zanger worden. Zijn band is de swingende Verenigde Naties met leden uit Duitsland, Suriname, Polen, Letland, Litouwen, Nederland en natuurlijk Albanië. Jon Tarifa stond op Curaçao North Sea Jazz festival, speelde op Eurosonic in 2015 én 2016 en krijgt al vijf jaar de handjes in de lucht op Parkpop. Je kent waarschijnlijk ook zijn single “Do not Go”, want die ging in 2016 viral met een herdenkingsvideo voor Barack Obama, met 55 miljoen views. Naar Schiedam neemt Jon Tarifa zijn nieuwste tracks mee om de zaterdag fantastisch af te sluiten!

Salah Hassan

Dichter Salah Hassan (1960) werd geboren in Babylon (Irak), werkte daar als journalist, dichter, toneelschrijver en criticus en ontving voor zijn gedichten een aantal literaire prijzen. Maar eind jaren tachtig kwam hij in conflict met het regime en werd hij gearresteerd en zwaar gemarteld. Sinds 1995 woont hij in Nederland, nu in Den Haag,, waar hij tweemaal de Dunya Poëzieprijs ontving. Zijn werk is vertaald naar het Engels, Frans, Duits, Nederlands, Perzisch, Spaans, Italiaans en Koerdisch. Inmiddels zijn er 30 boeken verschenen met zijn gedichten, toneelwerk en vertalingen van poëzie. Hij brengt zijn beste selectie mee naar de Plantage!

Nazeer Abdulhai & Tarang Poddar

Muzikant Nazeer Abdulhai (1993) begon in 2012 Arabische muziek te studeren aan het conservatorium van Homs in Syrië. Maar in 2015 moest hij vluchten voor het geweld en kwam naar Nederland. Hij heeft hier al aan vele projecten meegedaan, waaronder een tour met het Nederlands Blazers Ensemble en een TV-optreden bij Paul de Leeuw. Sinds 2016 studeert hij Ottomaanse muziek aan Codarts, het Rotterdamse conservatorium. Op Proef! de Plantage speelt hij in een duo met Tarang Poddar.

Mira Aluc

Mira Aluç (1993) woont en studeert in Antwerpen, België. Ze schrijft essays en proza en publiceerde eerder in Tirade en op Tirade.nu. Als beeldend kunstenaar exposeerde ze eerder in Den Haag en Rotterdam, maar tegenwoordig staat ze zelf op de podia, met haar gedichten en korte verhalen. Zoals Mira zegt: “het zijn maar woorden in een bepaalde volgorde. Maar toch kun je met woorden betekenis aan de wereld geven. In goesting, passie, in een zin.”

Jamila Guermat

Spoken word artiest Jamila Guermat schrijft al van kinds af aan. De onderwerpen van haar teksten kunnen uiteenlopen van mental illness, tot vrouwenrechten tot persoonlijke ervaringen. "Ik hoop met elke tekst iemand te kunnen raken met mijn woorden en aan het denken te kunnen zetten", vertelt ze.  Tegenwoordig zet de Rotterdamse ook haar stem in om haar verhalen met de wereld te delen. En met succes: ze werd gekozen tot publiekswinnaar bij de voorronde van Poetry Slam Rotterdam. Op 8 juni staat ze in de finale, maar op 25 mei hoor je haar al tijdens Proef! de Plantage.

Goslink

Muzikant en kunstenaar Harm Goslink Kuiper brengt zijn bijzondere Nederlandstalige liedjes ten gehore op zelfgebouwde instrumenten: gitaren, banjo’s en andere snaarinstrumenten van fruitkistjeshout, visolieblikken, deurdrempels, sloophout, schilderslinnen, een saladeschaal en meer. Zijn klanken doen je denken aan de jaren ‘20 van de vorige eeuw, knisperende fingerpicking blues en folk. Verwacht warme, licht ironische liedjes die gaan over eenzaamheid, de worsteling met het bestaan en...liefde, in al haar veelvormigheid. Muzikale en tekstuele kunstwerkjes die je niet wilt missen op Proef! de Plantage.

Mustafa Kalo

Mustafa Kalo schrijft gedichten en verhalen in het Nederlands. Hij is drie jaar en acht maanden in Nederland en woont nu in Schiedam. Hij is uit Syrië gevlucht.