Beleef! de Plantage


Femmy Otten-tour door park en Ketelfactory

In samenwerking met De Ketelfactory is er een speciale wondhouttour onder leiding van gids Cilia Batenburg. Na een wandeling langs de oude bomen en hun eigenaardigheden, gaan we naar de naburige galerie de Ketelfactory, waar kunstenaar Femmy Otten haar werken toont uit wondhout van allerlei soorten bomen. Kunstenares Femmy Otten - bekend van het officiële staatsieportret van Koning Willem-Alexander in 2014 - exposeert in de Ketelfactory, de galerie gelegen aan het eind van het park. Zij maakt in haar werken veel gebruik van ‘wondhout’, knoestige plekken in bomen die ooit beschadigd zijn.

 

Wanneer: zaterdag 15.00, zondag 15.00 uur

Waar: vanaf ‘de Jurk’ bij het hoofdpodium

Borrelen in de houtgestookte ‘Dutchtub’ jacuzzi

Ga je bikini of zwembroek maar halen, want vanuit de houtgestookte dutchtub luister jij naar de muziek terwijl je een heerlijk drankje uit de Ketel1-bakfiets drinkt en een borrelplank aangereikt krijgt uit de klassieke bus van Forq.

 

Waar: nabij de rozentuin

Wanneer: zaterdag en zondag doorlopend

Yoga op zondagmorgen

Yoga bestaat al meer dan 5000 jaar, en is van oorsprong veel buiten beoefend. Zo ook tijdens Proef! de Plantage. Wat is er nou fijner dan de zondag te beginnen met een yogales in het prachtige stadspark? Je hoeft geen ervaring te hebben, iedereen is welkom! Neem je matje mee (of leen een matje) en laat je verrassen door Yoga docent Cecilia Huisman van Integrale Yoga Schiedam, gelegen aan de Plantage. Wees op tijd, er zijn maximaal 20 plekken.

 

Waar: ter hoogte van Tuinlaan 86

Wanneer: zondag van 13.00 tot 14.00 uur.

Historisch orgelconcert in de Plantagekerk

Tijdens Proef! de Plantage opent ook de Plantagekerk haar deuren. Loop gewoon binnen en luister naar de klanken van het historische Rütter-orgel uit 1881. Verschillende organisten bespelen dit bijzondere orgel doorlopend, er is vrije inloop. En proef dan gelijk een stukje van de Oud-Hollandse speculaasbrokken die in de kerk te koop zijn.

 

Wanneer: Zaterdag van 14.30-17.00 uur

Waar: de Plantagekerk, Lange Nieuwstraat 61-63

Ontdek de geheimen in de Droomhut

Wat gebeurt er toch in die mysterieuze cocon in die enorme boom? Dat weten alleen de gelukkigen die naar boven mogen klimmen. Wat ze daar proeven, dat blijft een geheim. ;-)

 

Waar: Ter hoogte van Lange Nieuwstraat 137

Wanneer: zaterdag en zondag doorlopend (op uitnodiging)

Maak je eigen 'Plantage bloemen'-collage

Onder leiding van Praktijk PIEN mag je ook als volwassene de ruimte geven aan jouw speelsheid en creativiteit tijdens een doorlopende workshop collages maken. Heb je meteen een leuk aandenken, want je gemaakte collage krijg je ingelijst mee naar huis.

Waar: nabij de rozentuin

Wanneer: zaterdag 10 juni van 14:00 - 17:00

Kosten: 2 munten per collage


Historische spellen ontdekken

Waan je terug in de beginjaren van de Plantage met de meest bijzondere historische spellen. Stichting de Spellenfabriek, gelegen aan het park, heeft de hand weten te leggen op spellen nog van ver voor grootmoeders tijd. Ten zeerste aan te raden voor alle kinderen van 3-99 jaar oud!

 

Waar: Ter hoogte van Lange Nieuwstraat 145

Wanneer: zaterdag 14.00-18.00 en zondag 13.00-19.00

Kosten: 1/2 muntje voor 2 kaartjes

Historische beelden

De Plantage heeft in 250 jaar aardig wat gezichten gekend. Van schuilkelders in het park, een fontein aan de kop tot een tram door de Lange Nieuwstraat. Je ziet het allemaal op de meer dan levensgrote tentoonstelling van fotografische pareltjes uit het Gemeente Archief Schiedam, tussen de bomen rondom ‘het Atrium’.


Van alle banieren wordt een kopie geveild via onze Facebook pagina. Bekijk ze live in 'het atrium', en breng dan hier onder de gewenste foto  jouw bod uit. Biedingen (startbod 50 euro) zijn van zaterdag 10 juni 14.00uur tot zondag 11 juni 19.30uur geopend.


Waar: rondom 'het Atrium' bij de kop van de Plantage

Wanneer: zaterdag en zondag doorlopend


Interactieve theatertour ‘Hart voor de Zaak’

Een voorstelling over de veelzijdigheid van de Schiedammer en de passie voor zijn werk die begint en eindigt op Proef! de Plantage. Ga mee met Schiedamse puber Jordy, die wordt opgescheept met een groep toeristen en het hondje van zijn oma. Jordy ziet overal stadsgenoten met hart voor de zaak, maar is zelf nergens voor te porren. Zal hij ooit zijn doel in het leven vinden? Met een koptelefoon op ga je mee in Jordy’s perspectief, mee op een zoektocht met onverwachte ontmoetingen op uiteenlopende locaties. Over water, door oude fabrieken en andere plekken waarvan Schiedamse harten sneller gaan kloppen. De tour is gemaakt door Theater in Context in samenwerking met Mooi Werk.

 

Wanneer: zaterdag 14.00 uur, 14.15 uur, 14.30 uur, 15.15 uur, 15.30 uur, 15.45 uur, 16.30 uur, 16.45 uur en 17.00 uur. zondag 12.00,12.15,12.30, 13.15,13.30,13.45, 14.30, 14.45, 15.00, 15.45,16.00,16.15

Waar: in het ‘Plantage-atrium’ ter hoogte van Plein Eendracht.

Kaarten: voor volwassenen € 5,- en voor kinderen € 2,50 (inclusief een muntje te besteden op Proef! de Plantage) Bestel ze hier of reserveer op locatie als de voorstellingen nog niet uitverkocht zijn.